“Bakanlık kervan yolda dizilir, mantığıyla hareket ediyor”
Eğitim İş Eskişehir Şube Başkanı Fadime Arslan, “Kervan yolda dizilir, mantığıyla hareket eden Bakanlık bu felsefesiyle başta öğrenciler olmak üzere öğretmenleri de zor duruma sokmuştur” dedi.
Uyum haftası ile başlayan 2024/2025 Eğitim Öğretim yılı, öğretmenlerin karşılaştığı zorluklarla karşılaşmış durumda. Eğitim İş Eskişehir Şube Başkanı Fadime Arslan, yeni eğitim yılında ilçe öğretmenleri ile ilişkin yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmenleri hazırlıksız ve plansız bir şekilde seminere çağırarak, işlevsiz uygulamalar ve hatalı algoritmalar nedeniyle ilk haftadan itibaren tartışma konusu olduğunu belirtti. Arslan, ”Kervan yolda dizilir, mantığıyla hareket eden Bakanlık bu felsefesiyle başta öğrenciler olmak üzere öğretmenleri de zor duruma sokmuştur. Bu sorunlar ülke genelinde büyük sıkıntılar yaratmakla birlikte ilçelerde işler daha ağır gittiği için bu sorunların etkisi ilçelerde daha derinden hissedilmektedir” diye konuştu.
İlçelerde görev yapan öğretmenler, ülke genelinde yaşanan sorunların daha ağır sonuçlarını yaşıyor diye belirterek öğretmenlerin barınma, ulaşım ve sosyal imkansızlıklar gibi temel sorunlarla mücadele etmek zorunda kaldığını vurgulayan Arslan, “İlçede görev yapan her bir öğretmenimiz büyük bir özveriyle görevini yaparken tek istedikleri başta Bakanlık olmak üzere yerel yöneticiler, idareciler, veliler ve öğrencilerden biraz daha değer görmektir” dedi.
Barınma ve ulaşım sorunları büyüyor
Arslan, “İlçelerde kiralık ev sayısının sınırlı olması ve yüksek kira fiyatları, öğretmenleri maddi olarak zor durumda bırakıyor. İlçelerde lojman yapılması, bu sorunun çözümü için atılacak önemli bir adım olacaktır” dedi. Ayrıca, çoğu öğretmenin il merkezinden ilçeye gidip geldiğini belirten Arslan, bu durumun öğretmenleri hem fiziksel hem de psikolojik olarak yıprattığını söyledi.
Günlük ulaşım maliyetlerinin ciddi boyutlara ulaştığını dile getiren Fadime Arslan, “Örneğin bir öğretmen Günyüzü ilçesine gidip gelmek için günlük 280 km yol katetmek zorundadır. Bunun maliyeti gidiş geliş günlük 390 TL’dir. İlçede çalışan öğretmenlerimiz için servisler otogardan kalkmaktadır. Otogara gitmek için öğretmenlerimiz şehir içi ulaşım için ayrıca para ödemek ve zaman harcamak zorundadır. Ulaşım için belediye otobüsleri kullanılsa öğretmenlerin ulaşım maliyetleri ciddi oranda azalacaktır” sözleriyle ilçelere daha ulaşılabilir ve uygun fiyatlı toplu taşıma seçeneklerinin sunulması gerektiğini vurguladı.
İlçelerde sosyal ve kültürel faaliyetlerin eksikliğinin de önemli bir sorun olduğunu belirten Arslan, “İlçelerde yapılacak herhangi bir sosyal aktivitenin olmayışı, sadece öğretmenlerin değil, tüm halkın sorunudur. Öğretmenlerin bulundukları toplumda fark yaratmaları için kendilerini besleyecek sosyal kaynaklara ihtiyaçları var” dedi.
“Mobbing ve vizyonsuz yönetim anlayışı hakim”
Arslan, liyakatsiz yöneticiler tarafından uygulanan mobbingin ve vizyonsuz yönetim anlayışının öğretmenlerin çalışma hayatını daha da zorlaştırdığını ifade ederek, “Bizler, çağdaş, bilimi rehber edinmiş, Atatürkçü gençler yetiştiren öğretmenlerimizin adil ve eşit koşullarda çalışmasını istiyoruz” dedi. Şube Başkanı Arslan son olarak Eğitim İş Sendikası olarak öğretmenlerin karşılaştığı haksızlıkların sonuna kadar takipçisi olacaklarını ve bu mücadeleden vazgeçmeyeceklerini vurguladı.