Bilindiği gibi mevcut TEOG sistemi bir gecede hiçbir altyapı ve hazırlık olmaksızın alelacele değiştirilmiş, sınava çok kısa süre kalmasına rağmen tam bir belirsizlik ortamı yaratılmıştır. Bakanlığın yeni sistemde “nitelikli okullar” olarak tarif ettiği sınavla öğrenci alacak okullar listesi de kılavuzla yayınlanmış ve ortaya öğrenciye ya imam hatip ya da özel okul mecburiyeti sunulmuştur. Bu okullar arasında yılların birikimi ile Anadolu’da köklü bir gelenek yakalamış pek çok başarılı Anadolu Lisesi de bu listede yer bulamamış ve kaderine terkedilmiştir.
Milli Eği̇ti̇m Bakanlığı’na yaptığımız;
Zamanlama açısından yanlış olan sistem değişikliğine,
Yeni uygulamaya girecek sistemin yanlışlığına,
Yol yakınken dönülmesi, çocuklarımız için geleceğimiz için oluşturulacak sistemin tüm paydaşların katkısı ile beraberce oluşturulmasına yönelik çağrılarımız karşılık bulmamıştır.
Gelinen noktada okullar da iflas etmiş eğitim sisteminin ikrarı olarak nitelikli niteliksiz tanımlaması ile ayrıştırılmıştır. Asli görevi tüm okulları nitelikli yapmak olan ve bu görevlerini unutanların yanlışlığına dur demek için yeni sisteme ilişkin yönetmeliğin ilgili maddelerini, yönergeyi ve kılavuzu yargıya taşıdık.
Yargıdan çıkacak iptal kararı sonrası oluşacak kaosun sorumlusu biz olmayacağız. Sorumlu yeni sistemin kurucuları, uygulayıcıları ve dayatıcıları olacaktır. Bu halde Danıştay’a da bu kaosa yol açmamak adına bir an önce karar vermesi sorumluluğu düşmektedir.
Tekrar uyarıyoruz, yanlış yoldasınız. Hatanın neresinden dönülse kardır. Bugün sınav kalkacak denildiği halde 1milyona yakın öğrenci sınava başvurmuştur. Bu dahi doğru yolda olmadığınızın ispatıdır… Bir de eleme amaçlı olarak sorular seçici ve söz yerinde ise zor olacak ve bu da yüzbinlerce öğrencide farklı bir psikolojik travma yaratabilecektir.
Eğitim-İş olarak öğrencilerin parasız, nitelikli, laik, çağdaş eğitim alması temel görevimizdir. Bu konuda da daha önce olduğu gibi bundan sonrada üzerimize düşenleri yapmaktan bir adım geri durmayacağız.
MERKEZ YÖNETİM KURULU